Познай Знамето - прочети ръководството на играта!

Познахте ли идеята за играта 'Познай Знамето'?

Концепцията зад играта е не само да предизвика твоето познание на знамето на всяка държава, а да обогати твоята географска представа за света. Екипът ни мисли че зад всеки флаг се крие информация за самата държава.

На кратко казано - GuessTheFlag.com не е само игра, а културен мост и същевременно учителско пособие, което по интерактивен начин ти дава възможност да опознаеш света.

GuessTheFlag.com е отговорът на твоите проблеми по география. Благодарение на Гугъл (Google Maps) ти имаш възможност да видиш къде точно се намира страната, чието знаме се опитваш да познаеш. Познай Знамето е лесен и забавен начин да подобриш своите познания по география. За любопитните има интересни факти, които ще ви помогнат да усъвършенствате знанията и играта си.

Как да играем Познай Знамето успешно: Ръководство

Играта Познай Знамето е доста забавна и занимателна. За всяко познато знаме получаваш една точка, всеки грешен отговор също се отброява. Целта е да събереш колко се може повече познати знамена.

Резултатът се изчислява на база на броя на правилните и грешните отговори. Каква е уловката? Разграничавайки се от стандартните системи за изчисление на резултати, GuessTheFlag.com повишава трудността с всяко изминало знаме. Твоята игра трябва да бъде без грешни отговори за да се класираш на предно място.

Това знамето на Монако ли е или на Индонезия? Отговорът – и на двете. Ако не знаете, Чад и Румъния също имат абсолютно идентични знамена. Но освен тези четири, всички знамена, които ще срещнете в GuessTheFlag.com, се различават по нещо. А предизвикателството пред вас е да познаете кое от коя държава идва.

Благодарение на Google Maps можете да видите точно в коя част на света се намира държавата, чийто флаг току що сте познали... или пък не. :) Ето ви един добър начин да разширите общата си култура докато се забавлявате.

Ползите от играта

Забавление. Получаваш поглед върху държави от целия свят. Всеки отговор, без значение верен или грешен ще те отведе до държавата чието знаме се опитваш да познаеш. Изигравайки всички знамена, ти ще направиш едно невероятно и забавно пътуване около света!

Знание. С играта идва и знанието. След няколко игри ще започнеш да познаваш все по често знамената. В добавка към знамето, в информационните балони над малкия флаг на картата ще виждаш детайлна информация за всяка от страните. Популация, площ, интернет потребители, столица .. и друга разнообразна информация е на разположение.

За значението на цветовете в знамето ...

Червеното е доминиращият цвят в знамената по цял свят, среща се в 74% от всички знамена на държави в момента. Следват го бялото със 70% и синьото с 50%. Сред най-известните изцяло червени знамена са тези на Китай, Турция, Мароко, Виетнам и Албания.

Единственият флаг в света, който е изцяло едноцветен, е този на Либия – напълно зелен. Комбинацията от синьо, бяло и червено се среща най-вече сред европейски и западни държави, докато червено бяло и черно е много характерна комбинация за арабски държави като Ирак, Йемен и Египет. Ако видите комбинация от жълто, зелено и червено, то най-вероятно става въпрос за знамето на някоя африканска държава.

Ето какво означават цветовете на знамената според науката за знамената, вексилологията:

Бялото е символ на мира и честността.
Червеното – на здравина, смелост, сила и доблест.
Синьото символизира бдителността, истината и верността, постоянството и справедливостта.
Зеленото е символ на надеждата, радостта и любовта, а в много култури е израз и на светостта и религията (споменахме ли вече за зеленото либийско знаме?).
Черният цвят стои за решителност, непоколебимост и често отразява етническия произход на нацията.
Жълтото е символ на великодушие и благородство.

За необикновените знамена ...

Знаете ли, че на знамето на Мозамбик има изобразен автомат Калашников? А още осем държави имат различни оръжия на флаговете си?

Американска Самоа – копие и факла
Ангола - меч
Барбадос – тризъбец
Белиз – две брадви и две бухалки
Гватемала – два пистолета с щитове
Кения – две копия и щит
Саудитска арабия - сабя
Шри Ланка - грифон, който държи кинжал
Свазиленд – две копия и щит
Американските Вирджински острови – три стрели
Знамето на Непал не е с правоъгълна форма. То е единственото петоъгълно знаме в света.
Знамената на Ватикана и Швейцария са единствените квадратни.
Знамето на Либия е изцяло едноцветно – зелено.
Единствените страни, които са сложили изображения на територията си на своите знамена, са Кипър и Косово.
На знамето на Камбоджа има изобразена сграда.

Ама те са съвсем еднакви ...

Знамената на Чад и Румъния са абсолютно идентични. Двете страни дори водят спор в ООН. Други две напълно еднакви знамена са тези на Монако и Индонезия, които пък от своя страна приличат ужасно на полското знаме (при знамето на Полша бялото е над червеното) и на още около десетина други знамена, които са само червено бели.

Знамената на Холандия и Люксембург се различават по между си единствено по нюанса на синьото (червено-бяло-синьо) и често се бъркат с това на Русия (бяло, синьо, червено).
Има и други. Играйте и вижте кои! :)

Да поиграем?

Английски Испански Френски Немски Китайски Японски Руски Български Румънски Датски Шведски Норвежки Арабски